Ajankohtaista





HANKESUUNNITELMA

AUTTIJOEN KARJAPOLKU

YLEISTÄ

Auttiköngäs on ollut tunnettu ja suosittu matkailukohde jo 1900-luvun alkupuolelta. Auttikönkään alue oli ehdolla kansallispuistoksi ennen toista maailmasotaa. Kyläläisille se on muodostanut vuosittaisen elämyskohteen varsinkin tulvan aikaan, helluntaina. Toinen tulva-aikainen kohde oli aikaisemmin vapaana virtaava Pirttikoski vuoteen 1959 saakka, jolloin Pirttikosken voimalaitos valmistui.

Köngästä ympäröi laaja aarnialue, josta on muodostettu luonnonsuojelualue (vanhojen metsien suojeluohjelma). Alueelle on muodostettu 377 hehtaarin laajuinen Natura 2000 -alue. Natura-aluetta muodostettaessa varattiin kulkuyhteys Auttin kylältä Auttikönkään luontopolun laavulle.

Auttikönkään alueella on yksi huollettu kesäreitti jalankulkijoille. Noin 3 km:n pituisen rengasreitin alku- ja loppupiste on Auttikönkään pysäköintipaikalla. Esteetön reitti vie paikoitusalueelta laavulle, ja siitä edelleen könkään partaalla olevalle näköalapaikalle ja uittopirtille. Auttikönkäälle on 2000-luvulla valmistunut entisestä savottatuvasta tehty ravintola. Lisäksi alueelle on sijoitettu museoksi savotta- ja uittotöiden aineistoa.

Tämä suunnitelma perustuu Lapin AMK:n opinnäytetyönä v. 2023 valmistuneeseen Auttijoen Eräpolku-suunnitelmaan. Polku muodostaa kehitteillä olevan Auttin kuntopolun kautta yhteyden Kemijokirantaa pitkin Auttin Kylätalolle. Eräpolku-suunnitelmasta poiketen Karjapolku ei ylitä Auttijokea vaan polku kulkee koko matkaltaan joen etelärannalla.


POLUN LINJAUS

Polku tukeutuu pääosin jo sata vuotta sitten karjan tallaamiin polkuihin. Karja vietiin aamuisin polun alkupään alueelle, josta ne vaelsivat Siikamukan alueelle ja illalla takaisin kotinavetalle. Alkupäästään polku sijoittuu päätehakkuualueelle. Vaikka tämä alue on tällä hetkellä käsiteltyä hakkuualuetta, katsottiin sen tulevina vuosikymmeninä olevan jylhintä osuutta. Tältä osin on harjulta vaikuttavat näkymät Auttijoen uoman yli horisontin vaaroille.

Polku sijoittuu koko matkaltaan lähelle Auttijoen etelärantaa. Natura-alueella se linjattiin Natura-aluerajauksessa varatulle alueelle.

Auttijoki soveltuu mainiosti veneilyyn ja kanoottiretkeilyyn. Polku edesauttaa merkittävästi heittokalastusta rannalta.

POLUN RAKENTEET

Polkua ei laajenneta eikä pohjata. Norojen kohdille rakennetaan ylitysrakenteet tai mahdolliset kiertolenkit. Ylityskohdissa varmistetaan vesieliöstön vapaa kulku kaikilla vesikorkeuksilla ja kaikissa -olosuhteissa.

Hakkuualueella polku tasataan lapioin ja merkataan paakkutaimin.

Polun kokonaispituus on noin 4 kilometriä ja se on länsipään alkua lukuunottamatta helppoa tasamaata. Polkuun ei sisälly varsinaista taukopaikkaa, vain keskivaiheille rakennettava penkki.

Polku avataan lähinnä oksistoa harventamalla. Opastus toteutetaan toisistaan näkyvin puunrungon maalimerkein. Opastaulut sijoitetaan polun molempiin päihin ja Info Auttikönkäälle ja Auttin Kylätalolle. Tauluihin tulee QR-infot.

Suunnittelua on ohjannut ja laatinut Auttin kalaveden osakaskunta. Hankkeen rahoitus tulee pääosin Rovaniemen Kylät-varoista. Normaalista kunnossapidosta huolehtii osakaskunta.

Hankkeen kustannusarvio on n.10 000 €.

Karjapolun linjaus kartassa kuvattuna


ALUEEN LUONTO

Suunniteltu karjapolku kulkee loppuosastaan noin 700 m matkan Natura 2000-alueella. Karjapolun rakentaminen ja suunnitelman mukainen käyttö ei aiheuta Natura 2000 -verkostoon sisältyvien luontoarvojen heikentymistä.

Auttijoella on tehty raakkukartoitus vuonna 2022. Hanke on linjattu siten, ettei sillä ole vaikutusta raakkukantoihin Auttijoella. (Jokihelmisimpukkapopulaatioiden tilan selvitykset Lapissa 2022, Juha Syväranta ja Panu Oulasvirta). 

Hankealueella on havaittu majavanpesiä sekä majavien kaatamia puita. Kyseessä on todennäköisimmin kanadanmajava. Arvio perustuu Luken tietoihin (18.4.2024).

https://www.luke.fi/fi/uutiset/molempien-majavalajien-kanta-pysynyt-vakaana-paallekkaisia-esiintymisalueita-yha-enemman

Hankkeen toteuttamisella ei ole vaikutuksia alueen majavakantoihin.

Karjapolku-hankkeesta on myös tehty opinnäytetyö joka on ladattavissa laitteelle alla olevasta linkistä. TIedosto avautuu myös kännykällä. Lukemista varten tarvitset laitteellesi adobe acrobat readerin. Opinnäytetyön on tehnyt Soile Aapajärvi. 
-Ylläpidolta tarkennus, että eräpolku-nimi on muutettu sivustolla Karjapolku-nimeksi vastaamaan paremmin polun alkuperäistä käyttötarkoitusta. 


Alla on Paulus Nevalan Opinnäytetyö, jonka aiheena on Auttin kylän maisemanhoito suunnitelma. Työ on 50 sivua sisältävä pdf-tiedosto. Tällä hetkellä webnode-sivusto ei mahdollista näin ison tiedoston lataamista sivustolle kuva kuvalta.